
Teşvik, firmaların gelişme ve büyüme odaklı çalışmalarını bütçesel anlamda destekleyen ve belirli noktalarda tampon görevi gören bir destek türüdür. Şirketler küresel pazarda yer almak, ürün kapasitesini genişletmek, personel gücünü artırmak için çeşitli teşvik başvuruları yapmaktadır. Bu teşvikler KOSGEB, Ticaret Bakanlığı, TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ihracat, yatırım, arge ve istihdam gibi konularda ekonomik faaliyetlerin, refahın ve büyümenin artması için verilmektedir.
Yatırım Teşvik Nedir?
Yatırım hacminin artırılması amacıyla devlet tarafından sunulan ve yatırım cinsine bağlı olarak farklı tutarlara karşılık gelen, yatırımcıya sunulan desteklerin tümü’ dür.
Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?
Yatırım teşvik belgesi, tüzel veya gerçek kişilerin Türkiye sınırları içerisinde yapacağı yatırımların teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla oluşturulan bir belgedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Belgesi destek unsurları;
KDV İstisnası
Yurt içinden veya yurt dışından temin edilecek yatırım malı kapsamındaki makine ve teçhizat teslimlerinde KDV İstisnası bulunmaktadır. Sektörlerin bulunduğu alana bağlı olarak üretim faaliyetleri haricinde idari, pazarlama gibi alanlarda kullanılan makine teçhizat bu destek kapsamında değildir. İmalat ve turizm sektöründe yapılan inşaat harcamaları Yatırım Teşvik Belgesi KDV İstisnası kapsamındadır.
Gümrük Vergisi Muafiyeti
Yurt dışından temin edilmek istenen makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödemesi bu destek kapsamında alınmamaktadır.
Vergi İndirimi
Öngörülen katkı tutarına yatırım ulaşıncaya kadar vergi indirimi veya kurumlar vergisinin indirimli olarak uygulanmasıdır. Büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında sağlanmaktadır.
Sigorta Primi İşveren Desteği
Bölgesel, Büyük Ölçekli ve Stratejik olan, tamamlanmış veya tamamlanma vizesi yapılmış yatırımlarda yatırımcının ödemesi gereken işveren primi belirli bir süre için bakanlık tarafından karşılanmaktadır.
Faiz veya Kar Payı Desteği
Yatırım Yeri Tahsisi
Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği
KDV İadesi
Yatırım Teşviklerinin Önemi Nedir?
Teşvik Sisteminin en önemli amacı ülkenin üretim kapasitesini artırmaya yönelik, hatta cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara mal ve ara ürünlerin üretilmesini teşviklemektedir. Teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta teknoloji yatırımları da teşvik kapsamında olmaktadır. Teşvik sisteminin amacı;
• Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması,
• Teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi
• En az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması,
• Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması,
• Destek unsurlarının etkinliğinin artırılması,
• Kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi.
Kimler Yatırım Teşviklerinden Faydalanabilir?
Yatırım taahhüdünü gerçekleştirecek olan hem gerçek hem de tüzel kişiler bu imkândan faydalanabilir. Kısaca kimler yatırım teşvik belgesi alabilir sorusunun cevabı özetlendiğinde; gerçek kişiler, şirketler, sermaye şirketleri ve gerçek şahıs şirketleri, adi ortaklıklar veya iş ortaklıkları, kooperatifler, sınırlı sorumlu kooperatifler, tam sorumlu kooperatifler ve müteselsil kooperatifler, birlikler, dernekler.
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Hangi Cins Yatırımlar Yapılabilir?
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan yatırım cinleri 5 başlık altında toplanmıştır. Bunlar;
1. Komple Yeni Yatırım
Komple Yeni Yatırım, mal ve hizmet üretimi kapsamında ihtiyaç duyulan makine ve teçhizat bulunan yardımcı tesisler ile birlikte aynı zamanda bina, inşaat, arazi ve arsa harcamalarını da içeren yatırımlardır. Üretim yapılan mevcut tesis ve mevcut tesis altyapısı ile yatırım yeri arasında bir bütünlük bulunmamaktadır.
2. Tevsi Yatırım
Genişletme anlamına gelen tevsi kelimesi yatırım konusunda da kapasite artırılmasını ifade etmektedir. Mevcut yatırıma üretim için gerekli makine ve teçhizat gibi alımların yapılması tevsi yatırım kapsamındadır.
3. Modernizasyon Yatırımı
Tesisler içerisinde yer alan ve üretim faaliyetlerinde kullanılan makine, teçhizat ve diğer tüm araçların ürünün kalitesini artırmaya yönelik şekilde yenilenmesi Modernizasyon Yatırımı kapsamındadır. Eskimiş veya süresi dolmuş tüm üretim araçları bu doğrultuda yenilenir ve üretilen ürünün standardı artırılmış olur.
4. Ürün Çeşitlendirme Yatırımı
Mevcutta olan makine ve teçhizat kullanılarak üretilen üründe çeşitliliğe gidilmesi için yapılan yatırımlar Ürün Çeşitlendirme Yatırımları kapsamındadır. Kar sağlayacak tüm yeni ürünler bu sayede eldeki makine ve teçhizat sayesinde üretilebilir ve kar artırıcı etki verebilir.
5. Entegrasyon
Yatırımın konusu ve projenin özellikleri baz alındığında; aynı il, aynı tesis veya aynı yer içerisinde üretilen nihai mal için bütünleyici olan ara malın çıkması ve/veya üretilen nihai malın ara mal olarak kullanılabilmesi için yapılan yatırımlardır.

Yatırım Teşvik Belgesi Türleri Nelerdir?
Yatırım Teşvik Belgesi Türleri yatırımın bölgesi ve yatırımdan sağlanacak faydaya göre değişiklik göstermektedir. Burada yatırım tutarı, yatırım yapılacak bölge ve yatırıma verilen öncelik gibi birçok faktör türler arasındaki sınıflandırma için birer etkendir.
Yatırım Teşvik Belgesi Türleri 4 ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar;
1. Bölgesel Teşvik
Bölgesel Teşvik ülke genelindeki kalkınmanın bölgeler ve iller arasındaki farkını azaltmayı hedefler. Amaç her bir bölgenin kalkınma düzeyini artırmaktır. Destekler bu doğrultuda yatırımlara sağlanmaktadır.
2. Öncelikli Yatırımlar
Yatırım Teşvik Belgesi Öncelikli Yatırım Konuları
Demiryolu, denizyolu veya havayolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar,
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından belirlenen orta yüksek ve yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlere yönelik test merkezi yatırımları,
Turizm bölgelerinde yer alan konaklama yatırımları,
Savunma Sanayii Başkanlığından alınacak proje onayıyla gerçekleştirilmesi istenen savunma alanındaki yatırımlar,
Maden istihraç yatırımları ve/veya maden işleme yatırımları,
Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan, belirlenen kapsam içerisinde yer alan eğitim yatırımları,
TÜBİTAK, KOSGEB ve bakanlık tarafından desteklenen AR-GE projeleri geliştirilen ürünlerin veya parçaların üretimine yönelik yatırımlar,
Motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek yatırımlar,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olan maden işletme ruhsatı ve izni olunması koşuluyla, belirlenen bazı madenlerin girdi olarak kullanıldığı elektrik üretimi yatırımları,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının onayıyla, belirlenen tutarlarda tüketimi olan ve yine belirlenen oranlarda enerji tasarrufu sağlayan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar,
Atık ısıdan geri kazanılan elektrik üretimine yönelik yatırımlar (doğal gaza dayalı üretim tesisleri hariç),
En az 50 milyon TL tutarındaki, sıvılaştırılmış doğal gaz yatırımları ve yer altı doğal gaz depolama yatırımları,
Karbon elyaf üretimine veya karbon elyaf üretimi ile birlikte olmak kaydıyla karbon elyaftan mamul kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar,
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı tarafından belirlenen teknoloji yoğunluk tanımına göre yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar,
Maden arama yatırımları,
Yenilenebilir enerji üretimine yönelik yapılan türbin ve jeneratör imalatı ile rüzgâr enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları,
Direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretimine yönelik entegre yatırımlar,
Lisanslı depoculuk yatırımları,
Nükleer enerji santrali yatırımları,
Araştırma ve referans laboratuvar yatırımları,
Sera teknolojilerini de ihtiva eden otomasyona dayalı sera yatırımları,
Çevre Lisansına tabi yatırımlar.
Asgari tutarın üzerinde kalan ve belirlenen kapasiteye sahip yaşlı ve/veya engelli bakım merkezleri yatırımları,
Asgari yatırım tutarı fark etmeksizin ihtisas serbest bölgelerinde gerçekleştirilecek yazılım ve bilişim ürünleri üretimi yatırımları,
En az 50 milyon TL tutarındaki elektrik veya hidrojenle çalışan ulaşım araçları imalatını da içeren sanayi tesisi yatırımları,
AR-GE ve çevre yatırımları,
Bakanlık tarafından belirlenen uluslararası teknik standartları karşılayan ve asgari 5.000 m2 beyaz alan şartını sağlayan veri merkezi yatırımları.
Öncelik kazanan yatırım konuları 5. Bölge destekleri kapsamındadır. 5. Bölge teşvikleri diğer bölgelerden daha fazladır. 1. 2. 3. ve 4. Bölgede yapılan öncelikli bir yatırım için 5. Bölge yatırım teşviklerinden faydalanılabilmektedir.
1. ve 2. Bölge yatırımları 1 milyon TL ve üzeri ise ve 3. 4. 5. Bölge yatırımları 500 bin TL üzeri ise 5. Bölge kapsamında teşviklerden faydalanılabilmektedir.
6. Bölge’de yapılan 500 bin TL ve üzeri bir yatırım 6. Bölge teşvikleri kapsamına girmektedir.
3. Stratejik Yatırımlar
Tutarı ve katma değeri yüksek olan, aynı zamanda cari açığın azaltılmasına yönelik yatırımlar Stratejik Yatırımlardır.
4. Genel Teşvik
Bazı yatırımlar teşvik edilmeyenler kapsamına girmektedir. Teşvik edilmeyecek yatırım konuları Genel Teşvik Uygulamaları çerçevesinde değerlendirilir. Bu yatırımlar sektörüne bakılmaksızın;
1. ve 2. bölgede ise asgari 3.000.000 TL,
4. 5. ve 6. bölgede ise asgari olarak 1.500.000 TL tutarında desteklenmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?
Yatırım teşvik belgesinin süresi projenin kapsamı ve özelliğine göre değişmektedir. Ortalama olarak belirtilen süre 3 yıldır. Yatırım için verilen süre içerisinde yatırımın tamamlanmaması durumda 1 defaya mahsus olmak üzere verilen sürenin yarısı kadar bir uzatma yapılabilmektedir.
İşletmeniz Neden İçin Yatırım Teşvik Belgesi Almalısınız?
Yatırım Teşvik Belgesi işletmelerin tüm kurum ve kuruluşlar tarafından verilen destekleri alabilmesine yarayan belgedir. Herhangi bir hibe veya teşvik başvurusu yapmak isteyen firmanın yatırım teşvik belgesine sahip olması gerekmektedir. Sanayi, tarım, hizmet veya enerji gibi farklı birçok sektörden firmanın devlet destek ve teşviklerden yararlanma hakkı bulunmaktadır. GLOBALAB MÜHENDİSLİK olarak Yatırım Teşvik Belgesini almanız için tüm gereklilikleri yerine getiriyor, uzman kadromuzla bu süreci sizin için yönetiyoruz.
